Attention

Retrouvez toutes les dispositions de la Ville de Binche dans la crise de la Covid-19

Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Vette dinsdag

De Vette Dinsdag begint met “het aankleden”, een familiaal moment, als de Gille zijn traditionele kostuum aantrekt.

Bij het aanbreken van de dag vertrekt de eerste Gille met zijn ramon voor de dans, vergezeld door een tamboerspeler en soms een grote trommelspeler. Samen met zijn vrienden en ouders zal hij, voor elke buurt, de andere Gilles van zijn gezelschap “ophalen”. De aankomst van elke Gille wordt dikwijls tot het opstaan van de dag door de Aubade Matinale begeleid, een met blokfluit gespeelde melodie, maar ook tegenwoordig met klarinet gespeeld.

De gezelschappen komen tegen 7uur bijeen en eten dan een ontbijt van oesters en champagne.

Vanaf 8:30 en tijdens de hele voormiddag, komen alle gezelschappen (Gilles, Boers en fantasie – Arlequins en Pierrots) op de Grand-Place. Gilles en Boers dragen dan hun wassen maskers. Ze worden door de gemeentelijke overheid in het Stadhuis verwelkomd waar de jubilaires medailles ontvangen.

Tegen de middag keren alle deelnemers terug thuis voor de maaltijd.

Om 15:00 vertrekt de optocht van het kruispunt van Battignies. Hij steekt de Avenue Charles Deliège over en gaat naar de Grand-Place om een rondeau te vormen. De deelnemers bieden tijdens die optocht hun sinaasappels aan en de Gilles dragen hun tooi van struisvogelpluimen. De gezelschappen worden dan door tamboers en “liedjes” begeleid.

 

Tegen 20:00 vertrekt de avondoptocht met brandende Bengalen, en volgt dezelfde weg. De manden zijn leeg en de Gilles hebben hun tooi afgedaan.

 

Tegen 21:30 wordt de Grand-Place in groots verlicht met het grote vuurwerk dat het Carnaval beëindigt met een belichte “Plus Outre” (motto van Keizer Karel, dat “altijd verder” betekent) beëindigt. De gezelschappen zullen de hele nacht met de tamboers blijven dansen, maar de laatste deelnemers moeten voor zonsopkomst zijn vertrokken.

Document acties