U bent hier: Home / Doen / Toerisme / Binche Toerisme / Te doen, te zien / Erfgoed / De gemeentepark
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

De gemeentepark

De zuster van Karel V, Maria van Hongarije, regentes van de Spaanse Nederlanden, besloot in Binche een majestueus paleis te bouwen op de ruïnes van het voormalige 12de-eeuwse kasteel. De architect Jacques Dubroeucq begon met de werken in 1545 en voltooide deze in 1549, net voor de komst van Karel V voor de presentatie van zijn zoon, de toekomstige keizer Filips II. Helaas werd het paleis platgebrand door de troepen van koning

 Hendrik II van Frankrijk. Het gebouw werd onmiddellijk daarna gerestaureerd, maar het onderhoud was te duur en in 1704 werd het gesloopt.

Het hele park is omringd door de stadswallen en de wandeling is absoluut de moeite waard.

 

 

Aan de andere kant van de brug bevindt zich de kapel van Sint Andreas. Deze bestaat uit twee delen. Het eerste is overdekt met een gewelf van dakspanen, een bouwwijze voor religieuze gebouwen in de streek. De versieringen symboliseren dat ieder mens, of hij nu paus of keizer is, voorbestemd is om te sterven. We moeten "nadenken" over de dood. Het tweede deel ademt een andere sfeer uit dan het eerste. Het thema van de dood wordt hier gevolgd door dat van de verlossing, voorgesteld door de profeten en de Maagd. We vinden er ook de oude begraafplaats, waar nog steeds oude grafmonumenten staan.

Document acties